Servisní linka pro průmyslové snímače
Servisní linka ochrany před výbuchem

Větrná energie – Ochrana větrných turbín proti úderu blesku

Ochrana proti úderu blesku
Větrná energie je forma solární energie. Větry způsobuje nerovnoměrné ohřívání atmosféry sluncem, nepravidelnosti povrchu země a otáčení země. Vzory proudění větru jsou měněny terénem země, vodními tělesy a vegetací. Toto proudění větru využíváme k výrobě elektřiny.

Pojmy větrná energie nebo energie větru popisují proces, kterým se vítr využívá při výrobě mechanické energie nebo elektřiny. Větrné turbíny přeměňují kinetickou energii větru na mechanickou sílu. Tuto mechanickou sílu lze využít pro specifické úkoly (např. mletí obilí nebo čerpání vody) nebo ji s pomocí generátoru přeměnit na elektřinu.

Jak tedy větrné turbíny vyrábí elektřinu? Jednoduše řečeno, větrná turbína funguje opačným způsobem než ventilátor. Namísto využívání elektřiny k výrobě větru, jako v případě ventilátorů, využívají větrné turbíny vítr k výrobě elektřiny. Vítr otáčí lopatkami, lopatky otáčí hřídelem připojeným ke generátoru a ten vyrábí elektřinu.

Vzhledem k tomu, že většina větrných turbín je 60–150 metrů vysoká, jsou velmi náchylné k úderu blesku a k přepětí. Základem pro návrh koncepce ochrany proti úderu blesku je norma IEC 61400-24 (VDE 0127 část 24).

Společnost Pepperl+Fuchs nabízí kompletní řadu produktů určených k ochraně průmyslových zařízení, například větrných turbín, před nebezpečím úderu blesku. K dispozici jsou produkty nabízející ochranu proti přepětí, ochranu proti úderu blesku, izolaci signálu a bezpečné uzemnění.



amplify – magazín společnosti Pepperl+Fuchs

Objevte náš online magazín! Čekají na vás zajímavé příběhy úspěšných řešení, zprávy o aplikacích, rozhovory a regionální zprávy.

elektronický zpravodaj

Přihlaste se k odběru našeho elektronického zpravodaje a získávejte pravidelně zprávy a zajímavé informace ze světa automatizace.

Odebírat