Servisní linka pro průmyslové snímače
Servisní linka ochrany před výbuchem

Už jste na to přišli? Podívejte se na odpověď na hádanku z elektronického zpravodaje č. 1 z února 2020

2017-07-26

Mezi pravdou a lží

Two means of escape
Zjistěte, kterou únikovou cestu si zloděj vybral!

Policejní inspektor chce vyřešit případ krádeže a hodlá zloděje vystopovat. Při rekonstrukci činu potřebuje sledovat únikovou cestu zloděje a zjistit, kterou ze dvou možných cest si zloděj zvolil. Aby to zjistil, policejní inspektor vyslechne tři svědky. Proto může položit dvě otázky, ale může najednou položit pouze jednu otázku jednomu svědkovi. Svědky jsou notorický lhář, naprosto čestný člověk a člověk, který lže jen občas. Policejní inspektor neví, který ze tří svědků lže pokaždé, který jen někdy, a který vždy mluví pravdu.

Jak by měl inspektor postupovat, aby zjistil, kterou únikovou cestu zloděj použil? Na co by se měl inspektor zeptat?


Řešení

První otázkou na svědka je:

Který z ostatních svědků bude mluvit pravdu nejpravděpodobněji?

Odpovědi lze rozdělit do tří možných případů:

  1. Otázka byla položena pravdomluvnému svědkovi, který označí občasného lháře.
  2. Otázka byla položena notorickému lháři. Pravdivá odpověď by označila „vždy čestného“ svědka Ale jako notorický lhář si vybere občasného lháře (jako v případě 1).
  3. Otázka byla položena „občasnému lháři“. Ten náhodně ukáže na lháře nebo na pravdomluvného svědka.

Když se podíváte na odpovědi, uvidíte, že „občasný lhář“ je buďto dotazovaným svědkem nebo tím, na kterého ukázali ostatní svědkové. To znamená, že osoba, která není tázána, nebo na ni ostatní svědkové neukázali, nemůže býtobčasný lhář“. Tato osoba vždy mluví pravdu nebo vždy lže. Policejní inspektor nyní tomuto svědkovi položí druhou, složitější otázku:
 

Kterou únikovou cestu by označil svědek, který občas nelže?

Jsou možné dva následující případy:

  1. Svědek, kterému byla druhá otázka položena, mluví vždy pravdu. Pokud by byl dotázán jiný svědek (který není notorický lhář), tato osoba by vždy označila nesprávnou cestu. Proto, aby na otázku odpověděl pravdivě, označí pravdomluvný svědek také nesprávnou únikovou cestu.
  2. Otázka je položena notorickému lháři. Pokud je otázka položena svědkovi, který vždy mluví pravdu, lhář by označil únikovou cestu, kterou zloděj použil. Protože otázka „na kterou cestu by ukázala jiná osoba“ byla položena lháři, samozřejmě by neoznačil cestu, na kterou by ukázal pravdomluvný svědek. Takže by označil nesprávnou únikovou cestu.

obou případech dotazovaní označí nesprávnou únikovou cestu. Nyní musí policejní inspektor jednoduše zvolit druhou cestu, aby úspěšně dokončil vyšetřování a zloděje chytil.


Pro vyřešení této hádanky je nezbytné zajistit, aby první otázka eliminovala možnost, že druhá otázka bude položena občasnému lháři“. Pokud jste identifikovali osobu, která se vždy zachová stejným způsobem (nezáleží na tom, zda pokaždé lže nebo mluví pravdu), pak můžete hádanku vyřešit pomocí vhodné druhé otázky.


amplify – magazín společnosti Pepperl+Fuchs

Objevte náš online magazín! Čekají na vás zajímavé příběhy úspěšných řešení, zprávy o aplikacích, rozhovory a regionální zprávy.

elektronický zpravodaj

Přihlaste se k odběru našeho elektronického zpravodaje a získávejte pravidelně zprávy a zajímavé informace ze světa automatizace.

Odebírat