Servisní linka pro průmyslové snímače
Servisní linka ochrany před výbuchem

Servis mobilních míchaček betonu v rámci skutečných potřeb

Snímače vibrací monitorují stav kritických součástí

Použití

Mobilní míchačky betonu (míchačky pro nákladní vozidla) dodávají směs tekutého betonu na staveniště velkých i malých rozměrů. Prakticky ve všech stavebních projektech hrají míchačky na nákladních automobilech klíčovou roli, protože kromě stěn a stropů jsou i základy primárně odlity z materiálu, který na staveniště dodávají. Motorizovaný pohybmíchacího bubnu, který je uvnitř vybaven spirálovými lopatkami, nepřetržitě náklad mísí a zabraňuje betonu v tuhnutí. Na staveništi je směr otáčení obrácen tak, aby lopatky dopravily beton ven. Míchačky pro nákladní automobily s integrovanými čerpadly betonu se používají pro aplikace, ve kterých obvyklý skluzový žlab na dopravu betonu nestačí. Tento základní stavební materiál lze dodávat pouze tehdy, pokud tyto součásti fungují správně.


Cíl

Včasnému dodání betonu nesmí zabraňovat poruše strojních součástí. Motor míchačky i čerpadla a převody bubnu jsou vystaveny mechanickému opotřebení, které se může v závislosti na množství a typu zpracovávaného betonu lišit. Skutečné mechanické zatížení během provozu by mělo být zaznamenáno co nejpřesněji, aby bylo možné provést včasnou servisní údržbu součástí založenou na potřebě.


Řešení

Snímač vibrací VIM3
Snímač vibrací VIM3

Snímače vibrací VIM3 detekují vibrace důležitých součástí vozidla. Průběh vibrací se mění v závislosti na opotřebení, což umožňuje vyvodit přesný závěr o skutečném stavu dané součásti. Po dosažení definované mezní hodnoty je vydáno automatické servisní upozornění. Servis je proto prováděn pouze tehdy, když je skutečně potřeba, ale vždy včas. Senzor také detekuje náhlé změny tvaru křivky průběhu vibrací, které mohou signalizovat akutní poškození.

 

Technické vlastnosti

  • Měření vibrací pomocí střední kvadratické hodnoty (RMS)
  • Volitelné rozhraní IO-Link pro procesní data, parametrizaci a diagnostiku
  • Snadná montáž
  • Jednoduchý proces uvedení do provozu
  • Robustní pouzdro z nerezové oceli
  • Stupně krytí IP66/IP67 (při zapojení)

Výhody

Konvenční prediktivní údržba takovýchto strojů je obvykle založena na čase a závisí na provozních hodinách. Ve srovnání může postup založený na měření proměnných výrazně četnost údržby omezit. Současně se zlepšuje dostupnost stroje, protože je znám skutečný stav opotřebení důležitých součástí. Neplánované závady, které mohou způsobit zastavení stavby a vést k vysokým následným nákladům, jsou vyloučeny s velkou spolehlivostí. Snímače vibrací jsou kompaktní, odolné a snadno se integrují do prostředí stroje a ovládacího panelu.


Stručný přehled

  • Prediktivní údržba s měřením proměnných nahrazuje pevně dané servisní intervaly
  • Optimalizace údržby se spolehlivým rozpoznáváním její potřeby
  • Robustní měření plus možnost diferencované diagnostiky
  • Kompaktní zařízení pro snadnou mechanickou a elektronickou integraci

elektronický zpravodaj

Přihlaste se k odběru našeho elektronického zpravodaje a získávejte pravidelně zprávy a zajímavé informace ze světa automatizace.

Odebírat
amplify – magazín společnosti Pepperl+Fuchs

Objevte náš online magazín! Čekají na vás zajímavé příběhy úspěšných řešení, zprávy o aplikacích, rozhovory a regionální zprávy.