Servisní linka pro průmyslové snímače
Servisní linka ochrany před výbuchem

WILSEN V2.3 – nová generace ultrazvukových senzorů založených na síti LoRaWAN

2024-03-06

WILSEN V2.3—the Next Generation of LoRaWAN-Based Ultrasonic Sensors
Nová generace senzorů od společnosti Pepperl+Fuchs založených na síti LoRaWAN nabízí ještě větší uživatelskou přívětivost a možnosti parametrizace.

V rámci pokračování úspěšného příběhu nyní společnost Pepperl+Fuchs představuje novou generaci proslulých ultrazvukových senzorů „WILSEN“ založených na síti LoRaWAN. Tyto bateriové bezdrátové senzory, které jsou často používány v odvětví likvidace odpadů, k ochraně před povodněmi nebo v průmyslových prostředí, byly vybaveny řadou důmyslných úprav a doplňků. Ty výrazně zvyšují pohodlí uživatele a zároveň umožňují ještě přesnější přizpůsobení specifickým požadavkům aplikace.


Specialisté na detekci úrovně naplnění a měření vzdálenosti / výšky hladiny

V rámci uvedení nové generace dochází k restrukturalizaci portfolia zařízení značky WILSEN. Zatímco zařízení pro běžné měření hladiny nebo úrovně naplnění jsou nadále uváděna na trh pod názvem „WILSEN.sonic.level“, specializovaná zařízení pro měření vzdálenosti a výšky hladiny jsou nyní přiřazována k typu „WILSEN.sonic.distance“. Tyto ultrazvukové senzory přenášejí místo procentuální úrovně naplnění hodnotu amplitudy odpovídající přijaté ozvěně. Ta poskytuje informaci například o tom, jak dobře je senzor orientován vůči detekovanému objektu, a může také sloužit jako indikátor spolehlivé detekce objektu v aktuálních okolních podmínkách.

Připraven pro velké nádrže a vysoké mosty díky provedení s dosahem 7 metrů

Díky vylepšenému rozlišení hodnoty vzdálenosti 1 mm poskytují senzory WILSEN.sonic.level i WILSEN.sonic.distance úroveň přesnosti potřebnou pro náročné aplikace. Kromě verzí 2,5 a 4 metry jsou nyní uživatelům k dispozici i verze s detekčním dosahem7 metrů. Tento zvýšený detekční dosah rozšiřuje spektrum možností použití bezdrátových ultrazvukových senzorů LoRa a umožňuje například detekovat úrovně naplnění ve větších silech a nádržích nebo měřit výšky hladiny z vyšších mostů.

Kanál pro downlink nabízí maximální pohodlí pro uživatele

S novou generací se u senzorů WILSEN prosazuje také komunikace LoRa přes kanál pro downlink: Jakmile jsou zařízení integrována do sítě LoRaWAN, lze k nastavení parametrů v senzoru přistupovat na dálku a snadno se na ně dotazovat nebo je měnit. Společnost Pepperl+Fuchs k tomuto účelu poskytuje také speciálně naprogramovanou webovou službu. Pomocí několika kliknutí lze vytvářet datové bloky pro downlink ve formě šestnáctkových kódů a přenášet je přímo prostřednictvím síťového klíče rozhraní API do front zpráv na platformách IoT TTN (The Things Network) a ChirpStack (verze 3 a 4).

Pokud je použita jiná platforma IoT než TTN nebo ChirpStack nebo pokud není k dispozici síťový klíč rozhraní API, lze šestnáctkový kód také snadno zkopírovat, vložit do srovnatelných aplikací a odeslat kanálem pro downlink. Dekodér odpovědí pro downlink, který je rovněž integrován do webové služby společnosti Pepperl+Fuchs, umožňuje dešifrovat potvrzovací zprávy ze senzorů WILSEN do běžného textu čitelného člověkem.

Zkrácené intervaly měření a přenosu

Kanál pro downlink nyní navíc umožňuje nastavit interval měření a přenosu senzorů WILSEN na deset minut, aniž by došlo k porušení omezení vysílacího času sítě LoRaWAN. To má své výhody zejména v aplikacích měření výšky hladiny: V případě předpovědi dešťových srážek je senzor WILSEN prostřednictvím kanálu pro downlink předem přepnut na desetiminutový interval měření, takže v naměřených datech lze okamžitě zjistit rychlé změny výšky hladiny a případná rizika záplavy. Po skončení deště je senzor přepnut zpět do původního výstupního stavu, opět příkazem přes kanál pro downlink. Použití této funkce zajišťuje delší životnost baterie při provádění úlohy.

Výpočet doby provozu senzorů LoRaWAN na baterie

Společnost Pepperl+Fuchs také nabízí bezplatnou webovou kalkulačku doby provozu baterií pro novou generaci senzorů WILSEN, která pomáhá ještě více optimalizovat výkon baterií. Tento nástroj umožňuje uživatelům vypočítat očekávanou životnost baterií senzorů WILSEN na základě řady parametrů. Patří mezi ně umístění (vnitřní nebo venkovní prostory), frekvence měření a přenosů a kvalita sítě LoRaWAN v místě provozu. Výsledky výpočtu pomáhají nastavit smysluplné a vhodné parametry senzoru pro danou aplikaci a dosáhnout co nejdelší doby provozu baterie. Kromě toho lze nástroj použít k odhadu intervalů výměny baterie, a tím předejít selhání zařízení a nákladným servisním úkonům.

Hlavní přednosti bateriových ultrazvukových senzorů WILSEN.sonic

  • Bezdrátové senzory IoT v průmyslové kvalitě pro měření úrovně naplnění a vzdálenosti
  • Globálně standardizovaná síť LoRaWAN® pro efektivní přenos signálu na velké vzdálenosti
  • Snadná instalace a obsluha: kanál pro downlink a mobilní aplikace zjednodušují konfiguraci zařízení a systému
  • Maximální přesnost díky vysokému rozlišení a nastavitelnému intervalu měření
  • Odolné řešení připravené k použití v náročných prostředích
  • Bezkonkurenční odborné znalosti v oblasti ultrazvukových technologií: naše senzorová řešení zvládnou současné i budoucí výzvy

elektronický zpravodaj

Přihlaste se k odběru našeho elektronického zpravodaje a získávejte pravidelně zprávy a zajímavé informace ze světa automatizace.

Odebírat
amplify – magazín společnosti Pepperl+Fuchs

Objevte náš online magazín! Čekají na vás zajímavé příběhy úspěšných řešení, zprávy o aplikacích, rozhovory a regionální zprávy.