Servisní linka pro průmyslové snímače
Servisní linka ochrany před výbuchem

Zaručená bezpečnost: Společnost Pepperl+Fuchs rozšiřuje portfolio bezpečných systémů pro absolutní lineární polohování až do klasifikace SIL 3 a PL e

2023-10-26

Bezpečná vyhodnocovací jednotka (PUS)

Safe Evaluation Unit (PUS)
Společnost Pepperl+Fuchs představuje novou bezpečnou vyhodnocovací jednotku (PUS).

Společnost Pepperl+Fuchs kombinuje novou bezpečnou vyhodnocovací jednotku s výhodami osvědčených systémů pro absolutní polohování safePXV a WCS, a rozšiřuje tak své portfolio pro bezpečné absolutní polohování. Nový systém, který se skládá z bezpečné vyhodnocovací jednotky (Position Unit Safe, PUS) a jedné čtecí hlavy safePXV/PUS nebo dvou čtecích hlav safeWCS/PUS, umožňuje bezpečnou detekci polohy a rychlosti v souladu s klasifikacemi SIL 3 a PL e podle strojní směrnice 2006/42/ES. Vyhodnocovací jednotka zpracovává a vyhodnocuje redundantní signály ze senzorů a přenáší je do bezpečné řídicí jednotky. Díky rozšířenému portfoliu nyní společnost Pepperl+Fuchs nabízí několik řešení pro bezpečnou a robustní detekci polohy v rozsáhlé řadě aplikací, a to i v náročných podmínkách prostředí.


Vícenásobná redundance: safePXV/PUS


Systém absolutního polohování PXV zahrnuje čtecí hlavu a pásku s kódem Data Matrix. Díky inovativní vícebarevné koncepci disponuje bezpečná samostatná varianta safePXV již sama o sobě vícenásobnou redundancí. Vícebarevné kódy Data Matrix na odolné kódové pásce jsou viditelné a čitelné díky dvoubarevnému osvětlení ze čtecí hlavy safePXV. Díky velkému čtecímu okénku přečte čtecí hlava safePXV vždy několik kódů najednou. Systém je tak velmi odolný vůči rušení – i když je kódová páska znečištěná nebo poškozená, senzor data spolehlivě přečte. Algoritmus čtecí hlavy safePXV kontroluje věrohodnost dat již v samotném senzoru. Zásluhou kombinace s novou bezpečnou vyhodnocovací jednotkou jsou nyní vyhodnocená data, kromě bezpečnostního protokolu PROFIsafe, přenášena také do bezpečné řídicí jednotky prostřednictvím FSoE.


Robustní a desetiletími ověřené řešení: WCS


Společnost Pepperl+Fuchs představila systém kódování polohy WCS již v roce 1989 a od té doby jej neustále vyvíjí. Systém absolutního polohování je založen na kombinaci čtecí hlavy v odolném pouzdru a kódové lišty z nerezové oceli nebo plastu. Díky tomu je systém WCS obzvláště vhodný pro použití v náročných prostředích a na velké vzdálenosti. Venkovní verze odolává extrémním venkovním podmínkám díky speciálnímu pouzdru čtecí hlavy WCS. V kombinaci s novou bezpečnou vyhodnocovací jednotkou je nyní osvědčený systém WCS k dispozici také pro aplikace, které vyžadují úroveň bezpečnosti odpovídající klasifikaci SIL 3 / PL e. K tomuto účelu jsou používány dvě čtecí hlavy safeWCS/PUS, které jsou upevněny za sebe na kódové liště. Pro zajištění oddělené redundantní signalizace je jedna čtecí hlava parametrizována pro pohyb vpřed a jedna pro pohyb vzad.


Minimální úsilí, maximální bezpečnost: Bezpečná polohovací jednotka

Nová bezpečná vyhodnocovací jednotka (PUS) funguje jako bezpečná brána pro provozní sběrnici: Zpracovává redundantní signály ze čtecích hlav safePXV/PUS a safeWCS/PUS, vytváří hodnotu bezpečné polohy a odvozuje z ní hodnotu bezpečné rychlosti. Kromě bezpečných dat a dat, která nejsou bezpečná, přenáší také diagnostická data, která jsou k dispozici jako základ pro sledování stavu a prediktivní údržbu. Polohovací systémy safeWCS/PUS i safePXV/PUS lze pozoruhodně snadno integrovat do systémů vyšší úrovně. Podporují společné bezpečnostní protokoly PROFIsafe a FSoE pro přenos získaných dat ze senzorů do bezpečného řídicího systému.

Vzhledem k tomu, že systémy, které se skládají z vyhodnocovací jednotky a technologie senzorů, jsou schváleny sdružením TÜV, obdržely předběžnou certifikaci a také osvědčení ES o typové zkoušce v souladu s klasifikacemi SIL 3 / PL e a jsou předběžně nakonfigurovány, lze je mimořádně rychle a snadno uvést do provozu. Společnost Pepperl+Fuchs poskytuje uživatelům testovanou předběžnou konfiguraci pro čtecí hlavy safeWCS/PUS a safePXV/PUS. Vzhledem k tomu, že nejčastěji požadovaná nastavení aplikací jsou již předem naprogramována, lze systémy přímo použít v mnoha různých aplikacích. Předběžná konfigurace zároveň usnadňuje výměnu zařízení. Pokud dojde k poruše, lze čtecí hlavy vyměnit za provozu bez jakýchkoli úprav. Výsledkem jsou větší dostupnost systému a úspora času a nákladů.



Společnost Pepperl+Fuchs nabízí několik řešení pro bezpečnou a robustní detekci polohy v rozsáhlé řadě aplikací, a to i v náročných podmínkách prostředí.

Hlavní přednosti bezpečných systémů pro absolutní lineární polohování

  • Bezpečné systémy pro absolutní lineární polohování s klasifikací až SIL 3 / PL e
  • Mimořádně odolná detekce polohy pro použití v náročných podmínkách prostředí
  • Spolehlivé sledování aplikací důležitých z hlediska bezpečnosti prostřednictvím výstupu bezpečné polohy a rychlosti
  • Přesná detekce polohy na dlouhé vzdálenosti, dokonce i na zakřivených drahách, sklonech, spádech, přerušeních kódové lišty nebo pásky či přepínačích drah
  • Rychlé a snadné uvedení do provozu díky předběžné certifikaci a konfiguraci

elektronický zpravodaj

Přihlaste se k odběru našeho elektronického zpravodaje a získávejte pravidelně zprávy a zajímavé informace ze světa automatizace.

Odebírat
amplify – magazín společnosti Pepperl+Fuchs

Objevte náš online magazín! Čekají na vás zajímavé příběhy úspěšných řešení, zprávy o aplikacích, rozhovory a regionální zprávy.

Centrum funkční bezpečnosti od společnosti Pepperl+Fuchs

Stovky produktů s vyhodnocením SIL/PL, bezplatné nástroje a brožury na jednom místě: centrum funkční bezpečnosti je vaším výchozím bodem, když potřebujete implementovat bezpečnostní funkce.