Servisní linka pro průmyslové snímače
Servisní linka ochrany před výbuchem

Solární tepelné elektrárny

Povrchová teplota Slunce je asi 5 800 °C. Z toho k Zemi doputuje jen zlomek, i ten je však dostatečný na to, aby bylo možné tuto tepelnou energii přeměnit na elektřinu. Zrcadlové kolektory v solárních tepelných elektrárnách shromažďují sluneční teplo a odrážejí ho na absorbér. Extrémně vysoké výsledné teploty pohánějí turbíny a generátory. Tímto způsobem je ze slunečního tepla generována klimaticky neutrální elektřina.

Nezáleží na tom, zda jde o elektrárny s parabolickými žlaby, Fresnelovými systémy nebo solárními věžemi: K vyrovnání zrcadel podle polohy slunce a zajištění efektivního využití slunečního tepla jsou zapotřebí výkonné senzory. Pro tyto účely se používají rotační snímače a senzory náklonu od společnosti Pepperl+Fuchs. Indukční senzory pro zpětnou vazbu o koncové poloze často najdeme také v solárních tepelných elektrárnách.

Protože tyto elektrárny využívají sluneční teplo, jsou vhodné zejména na pouště a pouštní krajiny s vysokou mírou slunečního záření. Tyto oblasti jsou charakteristické extrémními teplotními rozdíly mezi dnem a nocí a také písečnými bouřemi nebo výskytem jiných částic ve vzduchu. Pro tyto náročné podmínky nabízí společnost Pepperl+Fuchs senzory s vysokou tepelnou odolností, těsností a absencí opotřebení.



elektronický zpravodaj

Přihlaste se k odběru našeho elektronického zpravodaje a získávejte pravidelně zprávy a zajímavé informace ze světa automatizace.

Odebírat
amplify – magazín společnosti Pepperl+Fuchs

Objevte náš online magazín! Čekají na vás zajímavé příběhy úspěšných řešení, zprávy o aplikacích, rozhovory a regionální zprávy.